Baby’s die ‘swipen’: positief of negatief?

Baby’s ‘swipen’ al voor ze kunnen stappen, kopten enkele media onlangs. Wat moeten we daarvan denken?

Kinderen maken inderdaad al op heel jonge leeftijd kennis met allerhande ICT-dragers. In een recente publicatie in het leidinggevend tijdschrift Pediatrics worden de resultaten over het gebruik van smartphone en tablets door erg jonge kinderen besproken. Uit een bevraging bij 370 families met een redelijk laag inkomen in een stedelijk gebied in Amerika, blijkt dat tegen de leeftijd van 1 jaar een derde van de kinderen reeds een ”touch screen” heeft aangeraakt en tegen de leeftijd van 2 reeds de helft gebeld heeft, gescrold heeft of gekeken naar series/spelletjes. Als kinderarts stel ik zelf vast hoe vaak ouders hun telefoon in de handen stoppen van een kind als het weent of bang is. Ook ik zag al kinderen van om en bij de twee jaar die op een gewoon TV scherm probeerden te ‘swipen’.

De nieuwe media zijn ondertussen geïntegreerd in het leven van velen in onze Westerse samenleving. Sommigen juichen het toe, anderen doen aan doemdenken. De waarheid ligt wellicht in het midden en bovenal: we zullen moeten afwachten.

In de USA stelt een richtlijn van de Amerikaanse kinderartsen dat het gebruik van alles wat beeld is via schermen (inclusief TV) afgeraden moet worden onder de leeftijd van 2 jaar. Het beste speelgoed voor een kind is immers zijn moeder en vader, is het standpunt. Uit bovengenoemde studie blijkt dat ouders deze toestellen vaak gebruiken als verstrooiing, als een soort vervangmiddel voor ouderlijke aandacht. Ze worden meestal op deze leeftijd gebruikt om ze te kalmeren of stil te houden als de ouders zelf bezig zijn. De kinderen zelf vinden het natuurlijk leuk omdat de toestellen als een soort speelgoed functioneren, en dat overigens, zelfs voor de ouders, ook soms zijn. Het is natuurlijk niet helemaal nieuw: voor de smartphone was er natuurlijk al TV, video en DVD die soms als “stilhouder” werden ingezet.

Verbieden is niet zinvol

Met het gebruik moet inderdaad toch opgelet worden als het de ouderlijke aandacht vervangt, want kinderen hebben hun ouders nodig. Soms worden deze toestellen ook gebruikt om kinderen te laten inslapen en dat vind ik een zeer slecht idee. Immers, zo conditioneer je kinderen op inslapen met de toestellen en je riskeert dat ze wakker worden als je ermee stopt.

De toestellen verbieden lijkt mij echter niet zinvol. Hoogstwaarschijnlijk zullen de kinderen ze op hogere leeftijd gebruiken en je kan het als een voordeel zien dat ze er al snel leren mee omgaan. Veel van die toestellen bevatten daarenboven pedagogisch erg zinvolle software. De invloed ervan op de ontwikkeling van deze jonge kinderen op lange termijn is niet gekend en het is niet uitgesloten dat er ook positieve effecten zouden zijn.

De kinderen worden bewust – maar vooral onbewust – meegesleurd in deze snelle technologische evolutie met al haar toepassingen. De ouders en andere begeleiders/toezichthouders dragen een grote verantwoordelijkheid in het begrenzen van overmatig en onjuist gebruik van dit soort toestellen. Dit geldt trouwens ook voor oudere kinderen. Ouderlijke begeleiding bij het gebruik van de toestellen lijkt mij daarom essentieel.

Er is natuurlijk meer onderzoek nodig. 370 onderzochte families is erg weinig in een groot land als Amerika. Het lijkt mij een heel boeiend onderzoeksonderwerp voor een enthousiaste en vooral digitale doctoraatsstudent die de situatie in eigen land eens onder de loep wil nemen.

Elk blogbericht op ‘UZ Brussel blogt’ weerspiegelt enkel de mening van de respectievelijke auteur.

Over

Dr. Johan Marchand is kinderarts in het UZ Brussel. Naast algemene kindergeneeskunde, houdt hij zich bezig met slaapproblemen bij kinderen, psychosomatische klachten en kindermishandeling. Johan is ook actief als ondervoorzitter van de Commissie Medische Ethiek. In zijn klinisch werk streeft hij een holistische aanpak na die medische, sociale en psychologische aspecten van het kind integreert.

Deze blogpost is gepost in Internet op


Er zijn geen reacties.

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>