De knop: gezondheid AAN – Type 2 diabetes UIT

Het is dagelijkse kost op mijn raadpleging. Een nieuwe patiënt met type 2 diabetes. Jullie zijn met bijna 550.000 in België. Een kans van één op twaalf dat u er bij bent. Maar dat zouden er zo veel minder kunnen zijn. Een groot aantal gevallen van type 2 diabetes kan immers worden vermeden door een gezondere levensstijl.

Ik vervolg mijn consultatie en begin mijn pleidooi voor die zogeheten gezonde levensstijl. Er is veel om over te praten: Beweegt u voldoende? Wat en hoeveel eet u elke dag? Hoe combineert u dit met uw werk? Rookt u? De patiënt, 50 jaar oud met duidelijk overgewicht, knikt instemmend en lijkt gemotiveerd. “Volgende keer is er 5 kilogram af dokter, ik beloof het u! En ik schrijf mij meteen in de sportschool in”. De raadpleging duurt 20 minuten, te kort.

Drie maanden later. Ik ben nieuwsgierig naar het effect van de voorgestelde maatregelen. De resultaten zijn niet beter, het gewicht geen gram gedaald en de suikerwaarden blijven te hoog. Voor sport was er nog geen tijd. Het was immers de vakantieperiode en nog een aantal andere excuses. Plan B dringt zich op: het is tijd voor medicatie.

Wonderen verricht je zelf

Deze patiënt is niet alleen. De overgang naar een gezondere levensstijl slaagt vaker niet dan wel. Het zou naief zijn om te willen geloven dat 20 minuten raadpleging voldoende is om een levensstijl van 50 jaar plots te kunnen veranderen. Zelfs met de hulp van een waar leger aan uitmuntende voedingdeskundigen, bewegingsdeskundigen en gespecialiseerde diabetesverpleegkundigen slagen we er nog veel te weinig in. En waarom niet? Het is zo jammer, want patiënten die de knop omzetten naar een gezondere levensstijl voelen zich beter en zijn zo ontzettend trots op zichzelf. En terecht! Ze hebben de klok terug kunnen draaien met een spectaculair resultaat: hun suiker is weer normaal en ze moeten er geen medicatie voor nemen. Ze moeten ‘gewoon’ hun nieuwe ’gewoonten’ voortzetten. Studies liegen er niet om: 30-50% minder risico op diabetes. Inbouwen van matig intensieve lichaamsbeweging en 5% gewichtsverlies doen wonderen. Iedereen kan de knop van die wonderen zelf bedienen: gezondheid AAN – diabetes UIT.

Gewoonte = de sleutel

Meer bewegen: “Geen tijd voor in de drukte van tegenwoordig”. Zelf woon ik in het centrum van Brussel en fiets naar het ziekenhuis; 9 kilometer waar ik ongeveer 35 minuten over doe. Mijn hartslagmeter leert mij dat ik hiermee ongeveer 3000 kilocalorieën per week verbrand. Dat motiveert mij! Mijn gewicht blijft stabiel. Toegegeven, het is niet voor iedereen mogelijk en de infrastructuur is niet altijd optimaal. Maar waar een wil is, is een weg, ook als het regent. Altijd beter dan die ellendige file. In het begin was ik niet altijd even gemotiveerd, nu zou ik niet meer zonder kunnen. Door vol te houden werd het een gewoonte. En daar zit de sleutel. Het zijn de kleine inspanningen die men kan volhouden die uiteindelijk zullen opbrengen. Beweeg op uw eigen manier. Stel een doel van 10.000 stappen per dag (en registreer dit, het zal u motiveren!), neem de trap in plaats van de lift, stap een halte vroeger van de bus, maak uw huis schoon, ga tuinieren. Consistentie is essentieel. Het blijven herhalen en volhouden om het zo tot een gewoonte te maken.

Test uzelf

Daarnaast denk ik na over wat ik eet. Niets maniakaal. Gewoon even stil staan bij wat ik allemaal in huis haal. Hiermee voorkom ik na een drukke dag met een hongerige maag in de supermarkt te staan om de eerste de beste kant-en-klare maaltijd mee te nemen. En uiteindelijk spaart het nog geld uit ook. Hulpmiddelen genoeg. De TV en het internet trachten ons bewust te maken over onze eetgewoonten. Calorieën tellen, gezonde van niet-gezonde calorieën onderscheiden. Apps en sinds kort de nutri-score die u kunnen helpen voor gezondere voeding te kiezen. Gebruik ze en doe de test bij uzelf! Hoeveel calorieën eet u per dag? Zijn het gezonde calorieën? U zult uzelf verbazen, maar waarschijnlijk niet in positieve zin.
Op een heel eenvoudige manier kan men dus van een gezonde levensstijl een gewoonte maken. Daarmee vermindert men de kans op type 2 diabetes maar ook de kans op hart- en vaatproblemen. Je gezondheid in eigen handen nemen dus. En ermee beginnen, meteen. Met kleine dingen. Druk op die knop: gezondheid AAN – diabetes UIT: vandaag!

Op 14/11 is het Werelddiabetesdag. Sta daar kort even bij stil om vervolgens meer te bewegen!

Elk blogbericht op ‘UZ Brussel blogt’ weerspiegelt enkel de mening van de respectievelijke auteur.

Over

Prof. dr. Robert Hilbrands is zowel diabetoloog als nefroloog en werkzaam als kliniekhoofd in de Diabeteskliniek van het UZ Brussel. Hij behaalde zijn doctoraat aan de VUB in 2011 en volgde bijkomende studies aan de universiteit van Oxford. Naast zijn klinische activiteiten doet hij onderzoek naar nieuwe behandelingen voor type 1 diabetes en geeft hij les op de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB.

Deze blogpost is gepost in Diabetes op

2 reacties op “De knop: gezondheid AAN – Type 2 diabetes UIT”

 1. Jean-Pierre Schoukens

  Overschot van gelijk, professor met uw analyse. Maar mijn bezwaar blijft: veel te weinig praktische info over voeding, wat te kopen en niet te kopen, hoeveel te eten en niet te eten. Krijg al twintig jaar algemeenheden inzake voeding naar mijn hoofd gegooid, maar nooit iets concreets en praktisch. Wil gerust als gepensioneerd journalist meewerken aan een boek met concrete dagdagelijkse menu’s die enkele maanden overspant.

  Beantwoorden
 2. Willy Vermaelen

  Ben al jarenlang patient bij dokter Unuane.
  Diabetes type 2, met medicatie glurenorm.
  Op 1 januari 2016 was mijn gewicht 126kg. Na mijn pensioen op 1 april 2016 beginnen met dagelijks te wandelen 5-10km.
  Op dit ogenblik is het resultaat hiervan: gewicht nog 89kg en al bijna een jaar dat ik geen glurenorm meer hoef te nemen.
  Het gewichtsverlies enkel te danken aan beweging… heb nooit mijn eetpatroon veranderd, al let ik wel op om suikers tot een strikt minumum te beperken.

  Beantwoorden

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>