Durven.

Er moet veel veranderen in de zorg en de diagnose is bekend. Dat blijkt ook uit onze maatschappelijke denkoefening ZORG2030. Waarom is het dan blijkbaar zo moeilijk om essentiële blokjes te verschuiven? Durven.

Soms blijven mensen liever in iets negatiefs hangen, dan dat ze zich wagen aan iets anders. Zelf als dat andere betere perspectieven biedt. Het is dan veiliger om over iets anders na te denken, dan het ook te doen. Uit eigenbelang? Uit zelf- of machtsbehoud? Durven denken is belangrijk, maar het kan niet zonder ook durven doen.

Ik moest even aan president Trump denken toen ik dat schreef. Eerlijk? Ik heb niets met die man. Ik houd niet van zijn stijl, zijn aanpak, de risico’s die hij neemt, zijn hele zijn. Maar één ding moet ik hem nageven: hij durft. Daardoor zet hij zaken in beweging die al lang muurvast zitten. En die ook wel een keer mogen worden opgeschud.

Op het terrein van het begin en het einde van het leven hebben de VUB en het UZ Brussel overigens ook tegen de stroom in geroeid. De tegenstand in sommige extreem behoudsgezinde kringen was groot en intensief (en nog!). Maar mensen hadden een nood en dat ging voorop. Mensen.

Wij zijn de files

Het is een rare paradox. Er bestaat vaak het gevoel dat je als mens van alles moet ondergaan. Alsof het systeem het voor ons bepaalt. En dat kunnen we niet veranderen. Maar mensen – wij – maken en zijn het systeem. We klagen over files, maar we zijn de files. We maken ons zorgen over onze leefomgeving, maar we zijn onze leefomgeving. We vinden dat het zorgsysteem veel beter kan, maar we zijn er zelf de bouwers van.

Dat mensen zelf aan het stuur zitten, loopt als een rode draad door het jaarverslag 2017 van ons ziekenhuis. En dat wat de ene mens doet, een invloed kan hebben op een andere mens ook. Onze samenleving is mensenwerk. Alle technologie ten spijt. Die wordt overigens ook gestuurd door mensen.

Als we in de zorg iets fundamenteels ten goede willen veranderen, moeten we dus in de eerste plaats naar onszelf kijken. En durven denken, ook en misschien vooral over onszelf. En daarna durven doen.

Het rapport over de zorg van de toekomst vindt u op www.zorg2030.be.
Het jaarverslag 2017 van het UZ Brussel ontdekt u op www.samenkrachtig.be.

Elk blogbericht op ‘UZ Brussel blogt’ weerspiegelt enkel de mening van de respectievelijke auteur.

Over

Prof. dr. Marc Noppen is sinds 2006 CEO van het UZ Brussel. Marc is pneumoloog en behaalde zijn doctoraat aan de VUB in 1996. Hij volgde uiteenlopende bijkomende opleidingen waaronder Farmaco-Economie en Ziekenhuismanagement en is gastprofessor aan verscheidene buitenlandse instellingen. Twittert als @MarcNoppen.

1 reactie op “Durven.”

  1. Wim Distelmans

    Bedankt Marc voor dit ‘gedurfd’ bericht met de uitnodiging het potentieel negativisme te laten varen, te durven denken en te doen. Het houdt ons scherp, zelfkritisch en wakker.

    Beantwoorden

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>