“Als ’t niet is, dan is ’t niet”

Ik heb diepe bewondering voor haar en nu is ze dood.

Nicole zei meteen ja toen ik vroeg of ze aan een filmpje wilde meewerken dat het UZ Brussel moest helpen om goede medewerkers te rekruteren. Ze was toen al terminaal en dat wist ze. Dat ze toch wilde meedoen, tekent haar. Nicole was altijd bereid om een ander mens bij te staan. Ze kon goed luisteren en vaak is dat ook helpen. De filmopnames namen voorbereidende gesprekken en twee vermoeiende opnamedagen in beslag. Ze leverden een bloedmooi portret van haar op, samen met haar partner Luc. Ik kijk er telkens opnieuw diepbewogen naar.

“Het had langer mogen duren maar als ’t niet is, dan is ’t niet”, hoor je haar in dat filmpje zeggen. Ze was erg aards, recht door zee, blabla hoefde voor haar niet. Ze had een soort zeldzame openheid, een kwetsbaarheid die een sterkte was, een hoge graad van authenticiteit. Ze wilde wel aan het filmpje meedoen, maar zoals ze was, zonder zich anders voor te doen. Dat kenmerkt ook haar houding als patiënt, een rol die ze eigenlijk niet wilde opnemen. Zo had ze een hekel aan het identificatiebandje dat ze voor haar eigen veiligheid in het ziekenhuis moest dragen. Ze wilde geen nummer zijn en ze was het ook geenszins. Maar het ging haar eigenlijk niet om dat bandje, maar om het principe. Ze wilde een mens zijn en blijven, een mens tussen mensen. Ze hield er niet van om mensen een etiket op te plakken.

Soms zijn er gebeurtenissen of mensen die je nooit vergeet omdat ze je tekenen. Ik vergeet Nicole nooit omdat ik haar als een voorbeeld zie. Ik zou graag even eerlijk en oprecht willen zijn. Altijd even consequent met mijn eigen waarden. Altijd even respectvol.

Ik heb diepe bewondering voor haar en in mijn gedachten blijft Nicole leven.

Bekijk het portret van Nicole:

Over

Edgard Eeckman is manager dienst communicatie van het UZ Brussel. Hij is wetenschappelijk medewerker van ‘Research center for Culture, Emancipation, Media and Society’ (CEMESO) - VUB en doctor in de media- en communicatiestudies. Hij doctoreerde over Dr. Google, macht in de relatie patiënt-zorgverlener en ‘patient empowerment’. Alles daarover op www.edgardeeckman.be. Je kan hem ook volgen op Twitter (@eeckman). Hij is ook voorzitter van de VZW Patient Empowerment, www.patientempowerment.be.

2 reacties op ““Als ’t niet is, dan is ’t niet””

  1. Marc Borms

    Dat heb je mooi verwoord, Edgard.
    En wat een straffe madam!

    Doet mij terug denken aan mijn zus zaliger, die 6 jaar geleden, na meer dan een jaar strijd tegen leukemie overleed. Haar motto was “Zij die opgeven zullen nooit weten hoe dicht ze bij hun doel waren”.

    Beantwoorden

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>