The Sound of Thank You

“Dank je”, we horen het tientallen keren per dag en even vaak spreken we het zelf uit. Een dankje voor de koffie, voor de print, voor het openhouden van de deur. Gemurmeld, hel en fel of reeds drie meter verder ons nog toe- of nawaaiend. Soms volgt het verwachte dank je ook niet of sprak je het zelf niet uit, eigenaardig als je dit als toehoorder of ontvanger dan wel verwacht had. Zitten de verwensingen dan hoog en bijna vurensklaar: ik ben uw portier niet, neem de volgende keer uw koffie zelf. Gelukkig blijft het bij binnensmondse verwensingen, en een volgende keer zijn we weer blij met het wel uitgesproken beleefdheids-dankje. Zelfs een beleefdheids-dankje vormt een kleine beleving. De laatste tijd let ik er wat vaker op, een queeste naar de ‘Klank van een echt Dankje’ …

Er zijn vele klanken. De ‘Tak’ van Helle Thorning-Schmidt, premier van Denemarken, na de dubbele aanslag in Kopenhagen, werd met de ogen uitgesproken, een dankje in het zachte bedje van opkomende waterlanders: dank aan alle Denen voor de waardigheid, het stille protest, het doorgaan van het leven, het niet roepen om wraak of extra blauw op straat. Een zeer gemeende dank met de ontroering in de stem uitgesproken. En ik geef toe ook het Deens zangerige staccato zorgt voor extra klankkleur.

Soms is een dankje ook zeer expliciet en opgebouwd als betoog, een allesomvattende dankje voor het geleverde werk, de persoonlijke inzet, de resultaten. Dan klinkt het ook betogend en ietsje schreeuwerig, dik uitgelijnd op hoge pancartes, liefst vanop het podium: DANKJE. Een dankje waarmee de spreker ook zichzelf wil laten bedanken, met een applaus veelal, als een ritueel, voor ons allen bekend en dus evenzeer als echt ervaren.

De collectieve golf

Soms vormen vele dankjes ook een collectieve golf. Die dankjes mocht ik de laatste tijd, als projectmedewerker fondsenwerving voor het Goede UZ Brussel-Doel, dikwijls ervaren. Het zijn de dankjes met de klank van een goed gevoel. Een patiënt die dankje zegt aan de artsen en verpleegkundige equipe, niet met zijn of haar stem maar op afstand, thuis via een gift voor een project of onderzoek. Al die vele kleine dankjes kan je dan optellen. Zo deden we dit in 2014 meer dan 8.000 keer, zovele belangeloze gevers; en al die dankjes zijn nu ook een gebouw geworden, de Appeltuin, die einde april de deuren opent en waar onze kinderen een nieuwe speelplek vinden. Een dankje als monument, waar we vele jaren zullen van genieten en waar elke steen staat voor een anoniem dankje; als de wind straks ruist in de appelboom dan is dit de klank van deze dankjes.

Soms is een dankje ook ontzettend stil. The sound of silence. Heel stil, het begint met een telefoontje, een vraag, een ontmoeting, het eindigt met een engagement, en dan volgt de vraag om hier niets meer over te communiceren. Tweemaal in dit nog prille 2015 is ons dit overkomen, een anonieme in grote stilte gehulde dank van een weldoener die zijn hebben en goed schenkt bij Testament aan het UZ Brussel. Of het nu om grote sommen of waardevol vastgoed gaat of om de vrucht van een eigen spaarzaam leven, … het zijn steeds mensen, patiënten, partners van ex-patiënten, die bewust een enorm dankje willen doorgeven ook als ze er niet meer zullen zijn. Die ons zeggen: dankje voor jullie werk of alstublieft help die verdomde Kanker toch de wereld uit. De dankjes die geen gezicht en geen klank hebben, die je pas ontdekt en kunt inzetten nadat de schenker er niet meer is, dus ook niet meer ontvankelijk is voor onze wederkerige dankbaarheid als het testament geopend wordt. De oorverdovend stille dankjes die onze wereld vooruit helpen.

Deze blog dus voor iedereen die dit niet meer kan horen, ook niet wilde horen, postuum dus, onze grote dank.

Meer informatie op www.vriendvoorhetleven.be.

Elk blogbericht op ‘UZ Brussel blogt’ weerspiegelt enkel de mening van de respectievelijke auteur.

Over

Raf Vandenbussche is Senior HR Consultant en ligt als projectmedewerker aan de basis van de fundraising in het UZ Brussel. Hij bouwde een lange HR-loopbaan uit in diverse organisaties waaronder, naast het UZ Brussel, de Vrije Universiteit Brussel en De Persgroep. Voor meer info over de fundraising van het UZ Brussel kan je terecht op www.vriendvoorhetleven.be en www.testament.be. Raf twittert als @rafvan en is bereikbaar via het e-mailadres raf.vandenbussche@uzbrussel.be.


Er zijn geen reacties.

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>